По повод 1 август, националния празник на  Швейцария фермерският фестивал ще изненада своите посетители с швейцарски ден на „Произведено във фермата“.

Матюс: Дългосрочните перспективи за земеделския сектор

На събитието, което ще се проведе на 31 юли в 12:30 часа специални гости на фермерския пазар ще бъдат посланика на Швейцария Мюриел Берсе Коен и заместник-министъра на земеделието Чавдар Маринов.

Във времето за дегустации посетителите ще опитат различни швейцарски сирена, както и прочутото швейцарско фондю, подготвено от шеф Йордан Касабов.

Освен това меко алпийско сирене, направено от българско мляко по швейцарска рецепта, както и много млечни от продукти от фермите с швейцарска подкрепа и още българо-швейцарски изненади.

Това събитие на Фермерския фестивал се провежда по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Фестивалът се организира Фондацията за биологично земеделие "Биоселена" всяка сряда от 10:00 до 18:00 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя.