След слабото начало на пчеларската година, сезонът се активира и отчитаме по-добри резултати в сравнение с миналата – така пчеларят Радостин Николов обобщава изминалия сезон.

Ядосани пчелари отново надигат глава

Нямаме мед от акация, тъй като когато тя цъфтеше, паднаха много дъждове, придружени от градушки. Затова количествата са много по-малко. Отчитаме и недостатъчни количества мед от липа. Това обаче е заради други причини - гората се унищожава поголовно, липите се изсичат и в най-скоро време няма да има липов прашец за пчелите”, алармира стопанинът.

С тревога разказва, че младите липови дръвчета се смятат едва ли не за плевел и се премахват.

„Гората вече е в трагично състояние, поголовно се реже всичко”, казва тъжно Радостин.

Неговият пчелин от 200 кошера е разположен по склоновете на Североизточна Стара планина, близо до село Гроздьово. Половината от пчелните семейства се отглеждат стационарно, а останалите се местят според цъфтежа на растенията.

„Така успяваме да „уловим” добрата паша и да реализираме по-високи добиви от мед. Средно по 35-40 кг мед е произвело едно пчелно семейство през това лято в нашия пчелин. Гоним дори по-високи резултати, тъй като практикуването на подвижно пчеларство по принцип е по-рентабилно”, разяснява младият пчелар. 

През тази година Радостин Николов отчита още една аномалия – има повече неприятели при пчелите. В момента има страшно много стършели и пчелояди. Пчелоядите се групират за заминаване. До 15-20 септември на всеки кошер ще стоят по 2-3 пчелояда. 

„Имам чувството, че с всяка изминала година тези птици стават повече. Може би това се дължи на нарушена екосистема, прекалено многото отрови за останалите насекоми или на нещо друго. По принцип наблюдаваме повече пчелояди при пристигането им през пролетта и при отлитането им през август-септември. Сега обаче имахме пчелояди почти през цялата година, явно не могат да открият друга храна”, предполага пчеларят.

Той споделя, че тази красива птичка се храни с оси, по-рядко стършели, бръмбари, водни кончета, пеперуди.  

В момента на дневен ред в пчелина е подготовката за зазимяване, сменяне на майки, оправяне на кошерите. До две седмици ще приключат дейностите и пчелните семейства ще са готови за дългия студен период.

Няколко вида мед се вадят в пчелина на Радостин Николов – акация, липа, билки, горски букет, кориандър, лавандула, магарешки бодил, манов мед, събиран от сладкия сок на дъбовите дървета.