Пожар от запалени сухи треви изгори 170 кошера на младия фермер Димитър Убинов в землището на пловдивското село Ягодово.

Спасиха от пожар 20 пчелни кошера край Нови пазар

Пчеларят съобщи за сполетялата го нещастие в групата Пчелин във Фейсбук, а публикацията предизвика вълна от солидарност сред колегите му.

„Запалиха ми пчелина с 200 кошера. 50 са живи. Щях да подпиша по мярка 6.1. Ако някой има с какво да помогне, много ще съм благодарен. Като получа финансиране ще върна на всеки всичко“, написа Димитър в социалната мрежа.

По-късно той установил, че само 30 пчелни семейства са оцелели в огнения ад.

Членове на групата споделят в мрежата, че ще му дадат от своите материали и даже от пчелните си семейства. Надяват се, че когато много хора помогнат по малко, колегата им ще успее да възстанови стопанството си. Мнозина отбелязват, че подкрепата им е безвъзмездна.

Днес Димитър трябваше да подпише договор за субсидия от 50 хил. лева по мярка 6.1 „Млад фермер" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). 

Сега семейството му се надява да получи поне частично обезщетение, за да възстанови част от кошерите и пчелните семейства, съобщи БНТ.

Огънят е нанесъл значителни материални щети, но няма пострадалии хора. Бързата намеса на пожарникарите е предотвратила опасно разпространение на пламъците.

Когато собственикът на кошерите пристигнал на мястото, видял само огнените пламъци, които поглъщали пчелната ферма. Според него 25 хил. лева ще стигнат и той ще възстанови стопанството си и ще изпълни проекта си за разширяването му. 

Пожарникарите са на мнение, че причина за инцидента са запалени сухи треви в съседен имот. Колеги на стопанина го посъветваха да провери дали пожарът не е умишлен, тъй като при конфликт със съседи бизнесът му с пчелите няма да върви.