Шест са областните офиси, които вече работят на пълни обороти в помощ на членовете на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), научи Фермер.БГ.

 

 
Преди време съпредседателят на НОКА съобщи, че от началото на 2019 г. подобни информационни офиси ще заработят в 13 офиси. Идеята е в тях да бъдат назначени експерти, които  безплатно да оказват нужното съдействие на фермерите при попълване на техните заявления за субсидиране, дневници, хуманно отношение и осигуровки.
 
Намирането на кадри обаче изиграва лоша шега.
 
„Към момента постоянно работят общо шест офиса. Те се намират в Стара Загора, Шумен, Добрич, Пазарджик, Варна, Разград. Много от хората обаче, които бяхме селектирали за назначаване не успяват да се справят с материята и не познават нормативната уредба. А това са обучени кадри на земеделската администрация. Явно процесът ще бъде малко по-бавен, но така или иначе вече сме го започнали, спиране – няма“, коментира Симеон Караколев.
 
Идеята е изцяло на асоциацията, като земеделските офиси се финансират от нея. 
 
„Все пак асоциациите сме затова. Много по-редно е браншовите асоциации да бъдат в тази ползва на фермерите, а не да изписват командировъчни или големи заплати“, категоричен е Караколев.