Данъчните власти проучват аргументите на работодателските и браншовите организации, които настояват за удължаване на срока за смяна на касовите апарати и за въвеждане на новия фискален софтуер.
 
 
Кампанията, свързана с фискалните устройства, засяга целия бизнес-сектор, включително всички фермери, които притежават касови апарати. Промените предвиждат непрекъсната онлайн връзка в реално време между търговските обекти и данъчните.
 
Както Фермер.БГ писа, подмяната на по-старите касови апарати с нови трябва да приключи до 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, а за всички останали срокът е до 30 юни. Някои модели фискални устройства ще може да бъдат пренастроени от обслужващите ги сервизи. В тези случаи няма да се налага покупката на нови касови апарати.
 
Национална агенция за приходите (НАП), работодателските и браншови организации, финансово-счетоводната общност и членовете на Консултативния съвет към НАП ще оценят съвместно мащаба на необходимите промени, произтичащи от Наредба Н-18, съобщи пресцентърът на данъчните.
 
През следващата седмица да бъде направен преглед на производителите на софтуер за управление на продажбите, на техните клиенти и на спецификите на бизнеса.
 
 
Целта е да се установи необходимото време за смяна на фискалните устройства, адаптирането на компютърните системи и обучение на персонала, стана ясно от съобщението за проведеното вчерашното разширено заседание на Консултативния съвет при изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.
 
По данни на приходната агенция досега около 20 000 касови апарата и фискални принтера подават данни според новите изисквания. Наредба Н-18 задължава всички регистрирани по ДДС лица до 31 март да приведат в съответствие касовите си апарати и софтуерите за управление на продажбите с новите правила, целящи да намалят възможностите за укриване на обороти.
 
По данни на НАП към края на 2018 г. регистрираните по ДДС са използвали 185 000 касови апарата и 40 000 фискални принтера. Засега обаче няма данни за броя на производителите и дистрибуторите на софтуер за управление на продажбите, нито за броя на клиентите, които го ползват. Тази информация ще бъде събрана и анализирана от НАП в следващите дни.
 
Представители на бизнеса са заявили подкрепа за намаляване на сивата икономика и създаване на конкурентна среда, но са изразили опасения, че предвиденият срок може да се окаже недостатъчен за изпълнение на някои спорни текстове в Наредба Н-18 за касовите апарати и новия софтуер.