След като тези дни ЕС и Япония сключиха важна търговска сделка, Националният съвет на производителите на свинско месо в САЩ (NPPC) възобнови молбата си към президента Доналд Тръмп – тя се изразява в това да стартират преговорите за сключване на договор за свободна търговия със Страната на изгряващото слънце, пише meatinfo.ru.

Нови правила за биопроизводството в ЕС

САЩ трябва бързо да сключат търговска сделка с Япония, ако искат да запазят този важен пазар, каза президентът на NPPC Кен Машхоф, производител на свинско месо от Карлайл, щата Илинойс.

По думите му не може нещата да останат така, „докато другите страни в цял свят водят преговори за договорки, които им дават конкурентно преимущество пред американските продукти“.

Настоятелно призоваваме президента Тръмп да разшири достъпа ни до японския пазар – той е икономически и стратегически важен, казва Машхоф.

Япония е най-ценният пазар за експортното свинско месо на САЩ. През 2016 г. японските потребители са купили свинско на стойност 1,6 млрд. долара. Търсенето на този продукт в страната е изключително силно, въпреки тарифите и другите вносни разходи, които ограничават достъпа до пазара.

NPPC настоятелно призовава администрацията на президента възможно най-скоро да се сключи търговска сделка с Япония в рамките на Транстихоокеанското партньорство. В съответствие с тази търговска договорка тарифите на Япония върху свинското почти ще бъдат отстранени.

Според икономиста Дермът Хейс от Айова износът на свинско месо от САЩ за Япония ще се увеличи експоненциално в рамките на такова бъдещо партньорство, създавайки над 5000 нови работни места в САЩ.