Каква ще е референтната година за Преходна национална помощ за тютюн? Това е въпрос, който вълнува производителите, които са регистрирани законно и са реални. 

Попитахме зам.-министърът на земеделието Георги Събев какво е предложението на аграрното ведомство. 

“Това, което сме изпратили и продължаваме да защитаваме или по-скоро да обясняваме пред Европейската комисия (ЕК) е, че спазвайки новия Регламент, който дава възможност на държавите членки да променят референтния период, но не по-късно от 2018-а година, за нас е важно да има малко повече гъвкавост и затова предлагаме референтният период да бъде 2016/2017/2018-а година, съобразно ситуацията в отделните стопанства”, информира Събев по време на участието си в AgriПодкаст

Това е последната позиция, която от нашето аграрно министерство наскоро са изпратили на ЕК. 

“И продължаваме да стоим зад тази позиция”, подчерта Събев.

Вижте още: Кой и защо получава преходна национална помощ за тютюн?

Стопани, отглеждащи тютюн често споделят с Агри.БГ, че не е справедливо хора, които от години не са докосвали тази куртура, да получават пари от бюджета на страната за това. При това не малко пари. 

Референтнят период към момента е 2007-2009 година. 

Само за информация, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати през март 2022 г. 70 012 383 лв. на 38 781 бенефициенти по схемата за Преходна национална помощ за тютюн. 
 
Регистрираните към момента тютюнопроизводители са малко над 3400 (3433, за да сме точни). И това са официално и законно вписаните в Регистъра, който е създаден със закон. 

Едно е 3433 бенефициенти да си разделят 70 млн. лв., друго е 38 781, нали? 

Разбираемо е защо реалните стопани негодуват срещу референтния период. 

Без съмнение винаги може да се вземе предвид и политиката - а, най-вече изборите и необходимостта конкретен електорат да бъде стимулиран по някакъв начин. С години. 

На този фон трите браншови организации, които защитават интересите на сектора - Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010, Съюз на производителите на ориенталски тютюн и Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България, пуснаха за пореден път писмо до министерството на земеделието с настояване за подпомагане на сектора по схемата de minimis, научи Агри.БГ.

От бранша искат регистрираните производители да получат тази подкрепа, за да бъде той равнопоставен с останалите сектори, които имаха възможност за субсидии заради COVID-19 пандемията. 

Времето също не пожали стопаните в сектор “Тютюн” и климатичните условия оказаха негативно влияние на реколтата. Именно заради това от бранша настояват за свикване на Консултативен съвет.