Допълнителни средства в бюджета по Ковид мярката и заявка за осигуряване на пари по de minimis за сектор „Плодове и зеленчуци”. Това е резултат от продължилите часове наред срещи между бранша и земеделското министерство. „Протестните действия за 22 март се отменят, но оставаме в готовност да ги продължим”, съобщи пред Агри.БГ председателят на Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) Тодор Джиков.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

За какво се разбраха министерството и аграрните организации според него? „Отидохме подготвени на срещата”, заяви председателят на НАК. По думите му те представили аграрните доклади и статистиката от 2002 г. до 2019 г. за декарите в сектора, като в същото време коментирали данните и за отделните видове животни. „Съветвам колегите животновъди да се запознаят с нашите декари. Разумно и колегиално е един друг да се контролираме, за да можем да си вярваме”, каза Джиков и добави:

Бяхме поставени пред две алтернативи – или продължаваме протестите и изравняваме бюджетите, което е нужно и е видно от селскостопанските анализи и доклади, или постигаме увеличение на средствата за сектора.” Изглежда е напът да се осъществи вторият вариант. Финансовият министър се съгласи за допълнителни 20 млн. лв. за сектор „Плодове и зеленчуци” по Ковид подпомагането, с което бюджетът по мярката за него става 53 млн. лева. Но и още:

Тодор Джиков: От понеделник в Брюксел министърът ще настоява да се направи дерогация по бюджета за de minimis тази година и да се позволи отпускането на още 25 млн. лева само за плодове и зеленчуци. 

По думите му не би следвало това да бъде отказано, защото се говори за извоювани пари за три години. Идеята е просто една част от тях да се ползват сега, когато са необходими, а не догодина. Още повече, че сектор „Плодове и зеленчуци” не е получавал de minimis през 2021 г. и тази година. Председателят на НАК обърна внимание и на методиката на изчисляване на подпомагането, в случая за Ковид мярката

„При изчисленията и защитата на бюджета се използват официалните данни от Националния статистически институт (НСИ) за последното тримесечие на 2021 г., когато е най-високият инфлационен индекс. Така обаче се получава изкривяване. Към съответния момент загубите на сектор „Животновъдство” наистина са много големи заради скъпите фуражи. Но в този период на годината ние не работим. Нашите основни 98% разходи започват именно сега и са в пъти увеличени. Нужно е да се промени начинът на отчитане и доказване на сътресенията в секторите.”

След увеличаване на бюджета по Ковид мярката Джиков направи и груби сметки за ставките в сектора по. „Ако сумата се раздели на всички площи с плодове и зеленчуци, се получава около 150 лв./дка. Сега вече трябва да се прецизират ставките при отделните култури спрямо себестойността на производството. За картофите подпомагането по мои сметки би трябвало да е около 200 лв./дка. Вчера предоставихме извадки от счетоводните данни за миналата година на 10 производители - 310 лв./дка е оскъпяването на използваните ресурси в производството”, каза на финал Тодор Джиков.