Министерството на земеделието е успяло да се пребори за още 20 млн. лева допълнително в бюджета за сектор „Плодове и зеленчуци” по Ковид мярката. Това е информирал министър Иван Иванов браншови представители, сподели пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

През това време се провеждаше поредният протест на овощари и зеленчукопроизводители, този път на пътя Пловдив – Карлово. Те припомниха исканията си – равно разпределение на бюджета по помощта между секторите „Животновъдство” и „Плодове и зеленчуци”. 

На срещата в министерството станало ясно още, че увеличение на средствата ще има и има и за животновъдите, но не е уточнено с колко точно, нито как и дали ще се промени процентното съотношение на подпомагането. По-рано съпредседателят на НОКА Симеон Караколев обяви пред Агри.БГ, че има информация за допълнително общо финансиране по мярката от около 32 млн. лева.

Според данни на агроминистерството, представени на срещата, през 2021 г по Ковид мярката бюджетът за „Плодове и зеленчуци” конкретно е бил 25 млн. лева.

Живка Гроздева: Сегашният бюджет, който предлага министерството за съгласуване с нас, е 53 млн. лв. Това е двойно увеличение.

"Изразяваме удовлетворение от това, че на нашето недоволство, вследствие на протестите ни, се обръща внимание, но тепърва ще се съберем с колегите, които останаха на протеста и ще обсъдим подробно ситуацията. Поискахме от министър Иванов още една среща в 18:00 часа, ние ще бъдем там, коментира още Гроздева.

По думите ѝ земеделският министър е оповестил още, че следващата седмица в Брюксел ще настоява да се разработи на европейско ниво нова мярка за подпомагане на земеделците, продиктувана от последствията от войната в Украйна. 

Обещанието е дошло, след като от сектора са изтъкнали, че подпомагането по Ковид мярката няма да е достатъчно да се преборят със последствията от пандемията и сегашната ситуация. „Това е само до юни месец, после ще продължим да работим за намирането на друго подпомагане”, предаде думите на министъра Живка Гроздева.

Браншовите представители отново са попитали и за възможностите за подпомагане чрез държавната помощ de minimis, по която „Плодове и зеленчуци” не са получавали средства през 2021 г. и през настоящата. „Беше ни отговорно, че бюджетът е изчерпан и няма какво да получим по тази линия”, допълни председателят на Асоциация на овощарите в България.