Дамите отдавна са доказали, че работата не се дели на мъжка и женска. Това важи в пълни сила и за земеделския сектор, където ежедневно попадаме на вдъхновяващи истории на фермерки. Някои от тях Агри.БГ вече няколко години ви представя в своята петъчна рубрика „Дамите в селското стопанство“.

Готвят се правила за фермерските пазари и къщите за гости

Радостно е, че добрите инициативи, свързани с жените в земеделието, продължават. Вече се появи серия от видеоклипове по проекта „Жените на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ с финансовата подкрепа на Български фонд за жените.

Едно от тях посветено на Денка Георгиева – ненадмината майсторка на сладка, сокове, лютеници и разядки. Макар и завършила инженерство, от години Денка е превърнала хобито си в професия – да прави вкуснотии. Видеото ни помага да надникнем в един неин ден, който не е само майсторене на сладка.

Представени са още животновъдът Юлия Стоянова, пчеларят Деяна Такиева, птицевъдът Наталия Иванова.

На жените фермерки ще бъде посветено и специално издание на фермерския фестивал пред Министерството на земеделието на 24 март. По обяд ще може да поговорите с тях – макар и през маски и от разстояние, да научите повече за техните делници и празници, успехи и малки разочарования, мечти. И разбира се, да си вземете нещо от тяхната продукция.

„Денят на тези жени е много по-дълъг от обичайното работно време: те са на крак от ранни зори до късна вечер. Някои имат и друга работа. Зад усмивките им на пазара няма да усетите, че работят в един от най-тежките сектори на производството – земеделието и производството на храни. Но намират и време за местното читалище, за плетка и шев, за занимания с децата и внуците, за хоби като народни танци или каране на колело сред природата“, пишат организаторите.

Фермерският фестивал „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда и петък пред земеделското министерство в София. Всички фермери и производители са регистрирани по Наредби 3 и 26 или по Закона за храните. Работното време е от 10:00 до 18:00 часа, но не го оставяйте за последния момент, защото хубавите неща свършват бързо.