Правилник за ползване на фермерските пазари ще бъде предложен от Министерството на земеделието на Националния съвет по храните. Такъв документ се разработва за първи път и целта му е да изсветли сектора и да има по-стриктен контрол върху храните.

Организатор на фермерски пазар: Производителите печелят от кризата

Другият документ, който също ще бъда подложен на утвърждаване, е Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели. Мерките имат препоръчителен характер и са разработени от инж. Гергана Кабаиванова и инж. Валери Савов от фондация „Локалфууд.бг“ с участието на експерта по земеделие от Европейския парламент Георги Събев.

Правилникът за ползване на фермерски пазари включва: изисквания за организацията и дейността им, правила за предлаганите храни, хигиена на терена, оборудване, продавачи. Прави се опит за дефиниране на понятията „фермерски пазар“, „местна храна“, „фермерска храна“ и „занаятчийска храна“.

Ново е понятието „граница на тривиалност“, което разграничава домашното приготвяне на храни за дейности и инициативи, свързани с нерегулярни събития, от професионалното производство на храни. Така на фермерските пазари ще могат да се организират събития, на които частни лица ще имат правото да продават ограничени малки количества домашно приготвена храна. Това може да става до 3 пъти годишно и не повече от 20 кг продукция на ден за конкретното лице. Дори в този случай обаче щандът ще трябва да бъде регистриран като обект за търговия или приготвяне на храна на място.

Наръчникът за безопасно предлагане на домашно приготвена храна описва начините, по които къщите за гости и малките хотели, които приготвят и предлагат възмездно храни на своите гости, могат да регистрират тип „домашна“ кухня по Закона за храните. Предлагат се подробни мерки за контрол върху безопасността на храните, съвети за подбор на продуктите и суровините, правила за съхранение и приготвяне на готовите храни.

„Къщите за гости ще могат да регистрират домашни кухни по опростени процедури, за да предлагат домашно приготвена храна на всички свои гости, не само на тези, които нощуват при тях. Това ще даде зелена светлина за възобновяването на автентичните и традиционни храни, запазени в селските райони“, посочват от Локалфууд.бг, организатор на фермерски пазари „Пендара“.

Разработени са и насоки за методите на готвене, за охлаждане на готовите храни, както и за повторното им затопляне. Наръчникът включва още инструкции за обучение на персонала, изисквания за оборудването и зоната за приготвяне на храна.

Може да се запознаете с двата проектни документа ТУК и ТУК.

По думите на Гергана Кабаиванова, цитирана от БНР, не всички организатори на фермерски пазари обаче са съгласни с предложените правила.