В световната литература има безброй сюжети, свързани със селското стопанство, от натурализма, до модернизма, от детските приказки, до фентазито. 

В нашата литература селското стопанство има почетно място, тъй като е било (и продължава да е) основен отрасъл и поминък в държавата. Ненадминати са образите създадени от Елин Пелин, Йордан Йовков, Чудомир, Иван Вазов.., които разкриват народната душа, бит и култура.

Представяме ви няколко интересни произведения, различни по стил и тематика, но кореспондиращи със селското стопанство, които може да прочетете през празничните дни:

“Гераците” - 1904 г., Елин Пелин
Повестта “Гераците” е сред най-добрите български творби, художествен документ на времето си – първото десетилетие на ХХ век. “Певецът на българското село” - Елин Пелин ни потапя в една драматична родова история за подменени ценности и забравени завети.

“Небесните пасбища” - 1932 г., Джон Стайнбек
„Роман в разкази“ – своеобразна сбирка от житейски истории на фермери, пуснали корени в плодоносна земя между Салинас и Монтерей.  Стайнбек рисува облика на патриархална общност от люде простодушни и непресторени, здравомислещи и мъдри, чудати и слабоумни, мечтатели и неудачници - всеки понесъл своя кръст по неравния друм на битието, низ от блянове и рухнали надежди, от радост и печал, сполука и несполука, делнични случки и драматични мигове. Ражда се един пъстър свят покълнал в пазвите на благодатна долина.

 „Гроздовете на гнева“ - 1939 г., Джон Стайнбек
 Романът е определен като “скандален” , което не му пречи през следващата година да бъде отличен с „Пулицър“ /най-престижната литературна награда в САЩ./

Действието се развива по време на Голямата криза и проследява пътя на едно семейство от Оклахома до Калифорния, както и премеждията и разочарованията на неговите членове като наемни селскостопански работници.

„Селски барок”- 2005 г., Иржи Хаичек 
Романът разкрива най-голямото престъпление, извършено от социалистическия режим в Чехословакия - прекъсването на кръвната връзка със земята, чрез създаването на ТКЗС-тата. В същото време книгата е вълнуваща любовна история, и криминале... Роман, който бързо се превръща в сензация веднага след публикуването му.

“Фермата на животните” - 1945 г., Джордж Оруел
Животните на фермера Джоунс, водени от свинете (самообявили се за най-умните) вдигат бунт, завземат фермата и установяват нова власт без участието на човека. После животинската революция следва хода на всички революции – към тоталитаризъм. Идва демагогията, насилието, номенклатурата, цензурата и дезинформацията... Създава се закон, в чиято седма точка пише: „Всички животни са равни, но някои са по-равни от други“. Антиутопията на Оруел е една от най-популярните сатирични алегории на тоталитаризма.