Селскостопански авиатори подготвят протестни действия заради невъзможността на фирмите в бранша да работят заради рестриктивни и дискриминационни ограничения в Закона за защита на растенията, обявиха от Асоциацията на селскостопанските авиационни оператори. Представители на над 20 фирми за селскостопанска авиация от цялата страна се събраха в авиобаза край Силистра в търсене на изход от ситуацията, съобщава БНР.
 
Над 20 са фирмите за селскостопанска авиация, които работят в страната. Те разполагат с капацитет и техника за обработка на над два милиона декара земеделски площи годишно. Тази година обаче работата им е почти спряна заради рестриктивния закон.
 
Обемът намаля до 90 процента. Селскостопанската авиация почти е пред фалит, казаха протестиращи и се оплакаха от излишната документация. Те напомниха че, не са само селскостопанска, а и специализирана авиация с много важни функции: Когато има нападение от скакалци, опазване на горските масиви, там, дори и да искат, със земна техника няма как да влязат. Когато бяха наводненията в Мизия, ние можехме да обеззаразим целия район.
 
Техниката е оборудвана и за гасене на пожари и за наблюдение на горите, изтъкнаха авиаторите, според които има лоби, което защитава фирмите с наземна техника.
 
Твърденията, че в Европа селскостопанската авиация е забранена са чиста манипулация, казват авиационните оператори. Те настояват за спешна среща с министър Десислава Танева за обсъждане на проблема.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!