Националната асоциация на тютюнопроизводителите - 2010 (НАТ-2010) проведе първи за годината видеоконферентен Управителен съвет (УС).

2020 г. в селското стопанство: Тютюнопроизводство

Той се състоя на 17 януари и първа точка от дневния ред бе предстоящ Консултативен съвет по тютюна към Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ). 
От асоциацията настояват от първите дни на новата година за свикване на съвета.

Основната причина е гласуване и определяне на единичните ставки по сортови групи тютюн по схемата за предходна национална помощ (ПНПТ) за Кампания 2020. 
До 20 януари се очаква да приключи изкупната кампания на тютюна в Североизточна България. 
“Към момента около 5% са нереализираните количества от двете сортови групи тютюн - „Каба Кулак“ и „Бърлей“. Непродаден тютюн има в общините Каолиново, Венец, Дулово, Главиница, Кубрат, Тутракан и Завет в областите Шумен, Силистра и Разград”, обясниха от НАТ-2010.

Иначе на проведеното заседание на УС на асоциацията са обсъдени структурни предложения, относно управителния съвет, а също така и  национални и европейски въпроси за бранша, решения и бъдещи действия свързани със сектор “Тютюн”, допълниха от НАТ-2010.
 
“Всички членове на съвета се обединиха около тезата, че най-важна е подкрепата на малки и средни земеделски производители, отглеждащи тютюн през новия програмен период на ОСП на ЕС 2021-2027”, се казва още в съобщението.