Западният царевичен коренов червей (Diabrotica virgifera virgifera) получи от американските фермери прозвището „бръмбар за милиарди долари“. Те понасят огромни икономически загуби от нашествието на вредителя. Насекомите са хранят с корените на растенията и могат да доведат до полягане на посевите с царевица, информира Aggeek.net.

Инженер развива ферма за щурци в Бургаско

У нас за първи западният царевичен коренов червей бе регистриран през 1998 г. по границата със Сърбия. През следващите години той се разпространи в Северна и Южна България.

Важен инструмент в борбата с вредителя е използването на сеитбооборот, казват учени от университета в Аризона, Северна Каролина и Стокхолм. Те са оценили ефективността му за смекчаване на потенциалните загуби, които е способен да генерира при развитие на резистентност.

Сеитбооборотът отдавна се използва в борбата с вредителите. През 2016 г. Агенцията по опазване на околната среда на САЩ го определи като основно средство за справяне с проблема по царевицата. Дълго време обаче отсъстваха научни доказателства за ефективността му.

Сега екип от учени си постави за цел да тества резултатите от сеитбооборота, анализирайки данни за добивите от 25 окръга в три щата в рамките на 6-годишен период. Наблюдавани са ниви в Илинойс, Айова и Минесота, които всяка година дават по-нисък добив на царевица заради „бръмбара за милиарди долари“.

Резултатите от изследването показват, че цикличното използване на различни сортове царевица и редуването й с други култури значително намалява щетите. Учените отбелязват още, че сеитбооборотът повишава добивите, намалява нуждата от използване на торове и като цяло увеличава ефективността на борбата с вредителите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вредители в земеделските площи край Пловдив

Как се борят вредители по зеленчуците без химия?

Млади производители правят чудеса с алеопатия и no-till