Колорадски бръмбар е нападнал ранните картофи в Пловдивско, съобщава онлайн медията Марица.

Фермер: Златен дъжд в Добруджа, но беше много малко

Насажденията в община „Марица“ са най-силно засегнати от вредителя. Оказва се, че първо поколение от неприятеля се е намножил масово в района.

Агрономи съветват при констатиран праг на икономичеста вредност (ПИВ) да се извърши пръскане с препарат за растителна защита, за да се избегне масовото яйцеснасяне от възрастните бръмбари.

Прагът на ПИВ е от поникване до 10-15 см височина на растението - 10% заселени гнезда, а при 15-25 см височина на растението - 5 броя възрастни/100 растения. 

Друг установен неприятел в житните посеви е вредната житна дървеница, съобщават от регионалната медия.

Тя е икономически най-опасният неприятел по пшеницата, заедно с обикноената житна пиявица.

Възрастните на дървеницата смучат сок от долната част на централното стъбло или от страничните братя. Централният лист пожълтява усуква се и изсъхва. По-късно нападат връхните части на неизкласилите растения. Масовото излюпване обикновено съвпада с изкласяването на растенията. Повредите обичайно са на “хармани”. 

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Нападение от кафява /листна/ ръжда се наблюдава по долните етажи на посевите с пшеница и ечемик.

Агрономите съветват да се водят редовни обследвания и при доказан праг на икономическа вредност да се третира срещу патогена. 

В материала се припомня на стопаните за задължителните рутинни дейности, свързани с растителната защита на зеленчуковия разсад. През май той традиционно се изнася на полето, а непосредствено преди това е нужно да се изърши предпазно пръскане комбинирано срещу листни въшки и трипс.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

От личен опит: Как се отглеждат аспержи у нас

Ферма за калинки срещу вредителите по посевите

Споделен опит: Как да запазим почвената влага?