С неистински документи жена, която била официален представител на фирма ЕТ получила 384 076,99 лева. От тях 80 % били предоставени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, а останалата част е национално съфинансиране.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Фирмата била бенефициент по мярка „Разнообразие на неземеделски дейности“ от програмата за развитие на селските райони за изграждане на обект „Семеен хотел в село Рабиша, община Белоградчик“.
В заявление, което било подадено в Държавен фонд „Земеделие“ – Видин жената декларирала, че през предходната година фирмата е реализирала доходи от земеделска продукция в размер на 7 560 лева. Вписано било, че става дума за продажба на пипер и домати.

„В рамките на извършената проверка от страна на ДФЗ, бенефициентът бил уведомен, че към заявлението не са представени разходно – оправдателни или приходни документи, доказващи доходи от производство на тази продукция. В 10-дневен срок съответните документи следвало да бъдат представени. В противен случай проектът, за който кандидатства, не би получил одобрение или финансовата помощ щяла да бъде намалена“, уточнява Лана Мумджиева от Апелативна прокуратура.

За да успее да вземе плащането, жената представила в Държавен фонд „Земеделие“ 15 протокола, които били подписани от нея като продавач и различни купувачи от градовете Видин и Дунавци и от селата Ново село и Градец. Въз основа на подаденото заявление за подпомагане, както и представените впоследствие коригиращи документи, между бенефициента и Държавен фонд „Земеделие“ бил сключен договор. По него били изплатени средствата в размер на близо 400 хиляди лева. 

От ГД „Национална полиция“ обаче направили проверка на сключения договор. Резултатът от нея е бил докладван във Върховна касационна прокуратура.

„По указания на Окръжна прокуратура – Монтана е била извършена съвместна проверка от ОД МВР – Монтана и от ОД МВР – Видин. Установено е, че част от подадените протоколи не са подписани от лицата, посочени в тях като купувачи на земеделската продукция“, уточнява още Мумджиева.

В хода на образуваното досъдебно производство хората, чиито имена фигурирали в 15-те протокола категорично заявили, че нито са ги подписвали, нито са закупували земеделска продукция от такава жена.
С обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Монтана тя е предадена на съд за извършено от нея престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. ал. 2 от НК.