Животновъди от различни краища на страната се събраха по обед пред сградата на МЗХ на протест. Пенчо Генков, дългогодишен животновъд от Симеоновград, заяви пред репортер на Фермер.БГ, че настоява субсидиите да бъдат изплатени 100%. Казва, че през миналата година е получил по 420 лв. за дойна крава, по 200 лв. - за юници и недойни крави и то само за изхранване. „Не можем да изхранваме животните, трябва да бъде намерено решение. Ще протестираме докато бъдат удовлетворени исканията ни“, категоричен е Генков.

 

Към момента животновъдът е получил по 100 лв. на глава животно. Гледа 20 крави. Към мнението на Пенчо Генков се присъединиха и други фермери. На протеста имаше и доста хора, които заявиха, че „са тук, защото са българи“ и отказаха да отговорят на въпроса фермери ли са и за какво точно протестират. Бойко Синапов, председател на Националната асоциация на животновъдите, обяви, че са внесли декларация и настояват за среща с министър Греков.

 

„Ние не искаме нещо, което е невъзможно, борим се за спасяването на българското животновъдство. Искаме това, което сме договорили – изплащане на субсидиите 70% за глава животно“, заяви Синапов пред журналисти. Той допълни, че настояват и за спешно да бъде създаден кризисен щаб с участието на експерти от МЗХ, БАБХ, ДФЗ, МФ и представители на животновъдите за изготвяне на реално изпълним и финансово осигурен план за подпомагане на сектора животновъдство. В декларацията се настоява и финансова рамка за 2014 г. от минимум 170 млн. лв. европейски субсидии и национални доплащания.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!