Решението за безмитния внос на стоки и суровини от Украйна беше взето на европейско политическо ниво, за да се промени ситуацията отново Европейската комисия трябва да излезе с крайно становище за преразглеждане на неограничения импорт.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Георги Събев в студиото на България Он Ер. Търсенето на изход от необичайната ситуация се налага, тъй като в няколко съседни страни на Украйна има невиждан досега внос на земеделски стоки, който изкриви пазара. У нас е внесен прекалено много слънчоглед, а по-малко пшеница, в Румъния и Полша има проблем с вноса на жито и царевица.

 Българските зърнопроизводители, които утре ще протестират ефективно на четири гранични пункта, призовават за преустановяване на този неограничен внос. Според Събев едно от възможните решения е контролирането на т.нар. „коридори за солидарност“. Те следва да функционират като такива и ЕС трябва да гарантира, че суровина от Украйна, която е планирана за пазари от трети страни, няма да остава на територията на Съюза. „Трябва да има европейско решение на казуса с безмитния внос“, категоричен е той. 

Решението за безмитния внос на украински стоки беше взето на ниво Европейски съюз през миналата година.

Георги Събев: В рамките на една година видяхме огромен ръст на внос на слънчоглед в България. През 2021 г. от Украйна в България са внесени малко над 37 хил. тона слънчоглед, а за цялата минала година импортът от воюващата страна е 834 хил. тона слънчоглед. Това е безпрецедентен ръст на внос на една суровина, почти 20 пъти повече. Този внос оказа сериозно влияние върху търговията с български слънчоглед и складовете у нас и в момента са пълни

В началото на миналата седмица Георги Събев се срещна с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, с когото са коментирали предложението на Европейската комисия за активиране на земеделския резерв, с който се реагира при кризи в сектор Земеделие.

От страна на ЕК има предложение 59 млн. евро да бъдат отпуснати на трите най-потърпевши от вноса на земеделски суровини – България, Полша и Румъния. За нашата страна е предвидена сума от 16,75 млн. евро. "Сметките на зърнопроизводителите обаче показват, че такъв финансов ресурс, дори с национално съфинансиране не може да покрие разходите, затова се очаква в най-скоро време да се преразгледат евентуално тези суми", коментира още Събев.