В поредица от обучителни видео материали, Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) ще разяснява на земеделските стопани как да използват данните от Системата за мониторинг на площ.

Гласувайте: Планирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

Дистанционно проследяване е част от Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и е задължително, според правилата на ОСП в новия програмен период. Първият видеоклип е публикуван в YouTube канала и Facebook страницата на Фонда. 

Държавите-членки са длъжни да имат действаща Система за мониторинг за наблюдение на всички монитируеми критерии за допустимост за част от интервенциите за площ. 

Ползването на информацията е безплатно, тя се получава от периодичното сателитно заснемане от спътниците “Сентинел“ по програма „Коперник“. По този начин се проследява, както вегетационното развитие на земеделските култури, така и промените върху площите на територията на цялата страна.

Автоматичната обработка на снимките ще дава възможност да се установи състоянието на земеделските площи и какви дейности са извършвани върху тях за минал период , включително се идентифицира и наличието на недопустими за подпомагане площи, сред които опожарени, наводнени терени и др.