Антимафиоти атакуваха търговищката фирма за преработка на млечни продукти "Мизия милк". Фирмата е бенефициент по програма САПАРД, с проект за близо 5 млн. лв. Служители на ГДБОП са направили изненадваща проверка в предприятието. Целта  била да се разкрие и документира дейността на престъпна група, извършила измама с имущество, купено с еврофондове, съобщава пресцентъра на ведомството. Претърсени са били офиси и жилища на близки до фирмата лица. Иззети са пушки, компютри, над двеста записа на заповеди, за заеми от 1 млн. лева. Договорите за кредит между различни физически лица, на които от ГДБОП попаднали, пък са на стойност над 3 млн. лева.

Фермерите са тарикати, злоупотребяващи с европейските субсидии е посланието на проведената от МВР акция с тенденциозно избраното име "Фермерите" , гневи се земеделската гилдия. Меко казано обидно е, с кръщаването на една такава рутинна акция на полицията, да се поставят под общ знаменател всички фермери.

 

Припомняме, че във връзка с дебатите около новата Обща селскостопанска политика, бившият еврокомисар по земеделието Франц Фишлер подчерта преди няколко седмици пред репортер на Фермер.БГ, че правителствата трябва да рабоят в посока засилване на доверието към земеделските производители и промяна на негативното обществено отношение към тях, тъй като земеделието е най-стратегическият сектор за ЕС и в условията на криза и единствшен отрасъл, който допринася за положителен ръст на БВП в страните от еврозоната.

Видно е, че у нас се случва точно обратното и с фриволно кръщаване на акции, каквато е "Фермерите" се слага петно и върху всички честно работещи по правилата хиляди животновъди,зърнопроизводители, зеленчукопроизводители, млекопроизводители и т.н. Браншови организации обмислят да поискат официално извинение от министър Цветан Цветанов  заради тенденциозното кръщаване акцията, насочена срещу престъпниците.