Министерството на земеделието и храните представи за обществено обсъждане проект на заповед за изменение на Насоки за кандидатстване по подмярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от мярка 4 „Инвестиции в материални активи“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.), с която се увеличава бюджетът на процедурата от проведеният през 2021 г. прием на проектни предложения.

След направен анализ от Управляващия орган (УО) на ПРСР 2014-2020, чийто ръководител е заместник-министър Таня Георгиева, относно остатъчните средства по подмярката е установено, че е генериран свободен финансов ресурс. 

Целесъобразно е той да бъде използван за сключване на допълнителни договори с преработвателни предприятия.

Остатъчният размер на финансовите средства осигуряват възможност на УО на Програмата да увеличи бюджета на процедурата с 50 979 648,27 лева публични средства (ЕЗФРСР и национален бюджет), което позволява сключване на административни договори по 65 проектни предложения. Това са проекти на преработвателни предприятия, които са преминали през всички етапи на оценка по процедурата и са получили между 43 и 23 точки по критериите за оценка. Същите отговарят на всички критерии за предоставяне на финансова помощ по процедурата.

С предложеното увлечение, общият бюджет на процедурата се увеличава на 477,2 млн. лв., което осигурява възможност за сключване на договори с всички проектни предложения, които отговарят на критериите за допустимост и финансиране по процедурата.

Сключените допълнителни договори по тези проектни предложения и тяхното изпълнение до 2025 г. ще подпомогне постигане на целите на ПРСР 2014-2020, в частност на подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Чрез изпълнение на дейностите и инвестициите по тези проекти ще се стимулира процесът по подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на предприятия от хранително-преработвателната промишленост. 

Финансирането ще допринесе за модернизиране на производствените процеси чрез въвеждането в експлоатация на нови и съвременни машини и технологии, подпомагащи и дейности по  устойчиво и цифрово икономическо възстановяване на предприятията.
 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg