С 294,5 млн. тона ще се свие производството на зърнени култури през 2017 година. Страните от Европейския съюз (ЕС) ще произвеждат с 5,5% по-малко. Причината за това е понижението на засетите площи с пшеница и царевица през тази година, големите запаси в световен мащаб и ниските цени. Това стана ясно от анализ на Европейската комисия (ЕК) за пазарите на селскостопанските продукти.
 
 
От ЕК прогнозират, че драстичният спад на производството на зърнени култури ще доведе и до намаляване на вноса и износа им, съответно до 18,5 млн. тона и до 35,2 млн. тона, което е под средното ниво за последните три маркетингови години.
 
През 2017 година се очаква ръст на цената на маслените култури с 3,3% спрямо предходната година. Понижава се производството на рапица и слънчоглед, но се увеличава производството на соя.
 
 
От Брюксел прогнозират ръст в цените на захарта и млякото. Рекордни цени се очакват за маслото, а износа на сирене ще се увеличи.
 
В доклада си ЕК посочва, че се възстановяват цените на свинското месо, а ръстът в производството на агнешко се забавя следствие от падащите цени.
 
 
Европейската комисия за първи път разглежда в отделен раздел пазара на зехтин. През тази година в ЕС се очаква да бъдат произведени 1,79 млн. тона зехтин, което е с 23% под нивото от предходната година. Намалението идва основно от свитото производство в Гърция и Италия. Производството е засегнато от сушата, обхванала широки части от континента. В Турция обаче се очаква увеличение на производството.
 
 
По-високата стойност на щатския долар спрямо еврото в последните месеци на 2016 година се отразява благоприятно върху износа, но в същото време оскъпява суровините и енергийните ресурси, отчитат от ЕК.