Роналдсейските овце, чиято диета провокира удивление, са на границата на изчезването. Фермери алармираха, че трябва да се направи нещо, за да бъде запазена породата, пише изданието agroxxi.ru.

Измениха наредбата за пасищата в Плевенско

Роналдсейските овце са порода, която обитава архипелага Оркни, също познат като Оркнейски острови.  Тя е една от най-редките в света. 

Съгласно изследване на стари кости от овце, открити на Оркни, ДНК-то име е на възраст 8000 години. Смята се, че земеделието на островите се е зародило по това време. 

Овцете живеят в дивата природа, по бреговете на архипелага и се хранят с морски водорасли. Генетическата им адаптация се е осъществявала през вековете. Месото им се отличава с уникален вкус.

Фермери смятат, че е време да се положат усилия за съхраняването на породата. За целта 12 развъдника обединяват действията си. 
Били Мюир, собственик на Роналдсейски овце, казва, че е направил всичко възможно, за да съхрани породата и животните да останат тясно свързани с естествената си среда на обитание. 

Жизненият цикъл на овцете се регулира от самата природа. По време на отлив те слизат на брега, за да се хранят с водорасли. Щом настъпи приливът, се връщат по по-високите места. 

При отсъствието на достъп на фермерите до пазара, наличието на сложна логистика и намаляването на хората, които се занимават с овцевъдство, поголовието от година на година намалява, отбелязва Мюир.