В Мариупол руснаци изнасят камиони със зърно. Електрозахранването на пристанището вече е възстановено и тече активна подготовка за износа на украинско зърно. Това каза съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко, предаде УНИАН.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

"В Мариупол забелязахме първите зърновози, които се движат към пристанището. Влезли са в града откъм Донецк. След кратка пауза руските държавни грабежи по море се възобновиха", съобщи Андрюшченко.

На 22 юли в Истанбул е подписано споразумение за деблокиране на три украински пристанища за износ на зърно и други селскостопански продукти. Украинският министър на инфраструктурата Aлександър Кубраков и руският министър на отбраната Сергей Шойгу подписаха отделни, но идентични споразумения с ООН и Турция.

В споразумението, което е валидно за 120 дни с възможност за удължаване, се казва, че контролът върху пристанищата Одеса, Черноморск и Южний остава изцяло за украинската страна. Корабите трябва да пътуват по одобрен от страните маршрут без военен ескорт, но корабите, които се отправят към Украйна, ще бъдат проверявани за оръжие.

Още на следващия ден след подписването на споразумението руските войски атакуваха пристанището на Одеса с четири ракети. Обстрелът доведе до ранени и щети по инфраструктурата на търговското пристанище.