Руския износ на зърно ще задържи ценовите нива на пшеницата на сравнително по-ниски нива, но закратко. Това заявиха за Фермер.БГ екперти в борсовата търговия.

 

Именно заради тези очаквания, зърнопроизводителите, които нямат спешни финансови задължения не бързат да продават пшеницата от новата реколта. Очакванията за по-ниски цени на зърното са до края на Август, началото на Септември. След това се очаква цените на зърното да се повишат и да достигнат миналогодишните ценови равнища. Сигурни гаранции за цени все пак няма, но основният фактор за очакванията на по-високи котировки е продължаващото се силно търсене на зърно и храни в Световен мащаб.

 

След 1-и Юли и падането на ембаргото за износ на зърно от  Русия, страната е изнесла над 1 млн. тона зърно за европейски страни.

 

На Софийска стокова борса (ССБ) през изминалата седмица спрямо началото на юли засега няма промяна на оферираните цени за покупка на пшеница от нова реколта, които се задържат на 350 лв./т, като насрещни оферти за продажба все още не се предлагат. На борсите в Пловдив и Русе има оферти за продажба на пшеница от новата реколта, като ценовите равнища са между 370 и 420 лв./тон. без ДДС

 

Прави впечатление, че продължава да има голямо разминаване на цените „купува“ (750 лв./т) и „продава“ (850 лв./т) при маслодайния слънчоглед на ССБ.

 

© 2011 fermer.bg