Премиерът на Русия Дмитрий Медведев потвърди, че Русия няма да отмени ембаргото за внос на храни, докато западните страни не свалят ограниченията срещу страната. Той прогнозира, че скоро няма да има резрешение на въпроса, съобщава ТАСС, цитиран от kazakh-zerno.kz.

Ниската конкурентоспособност - ключов фактор за положението в млечния сектор

Западни страни, казва Медведев, не постъпиха с нас добре, затова бяхме принудени да отговорим. За земеделските производители, аграрния бизнес и преработвателите това е сериозна помощ.

Няма да променим политиката си, докато не получим нормално отношение, а съдейки по това, как се развиват събитията в политически план, нашите партньори нямат намерение да подобрят отношенията ни, допълва премиерът.



По думите му пред Русия се откриват огромни перспективи за развитието на селското стопанство и аграрния бизнес.

Медведев информира още, че правителството предприема всички възможни действия, за да намали обема на вноса на месо.

От 2008 г. обемите на вносното месо и месни продукти в страната са съкратени с 300%. Това е огромна цифра. Обемът на нашето производство е нараснал на свой ред със 160%, т.е. има накъде още да се развива вътрешният пазар, казва министър-председателят на Русия.

Той допълва, че в съответствие с доктрината за хранителната сигурност Русия трябва да си осигурява сама 80% от необходимите месо и месни продукти.



Сега този показател е 89%, т.е. пазарът е плътно наситен, допълва Медведев.

По думите на премиера правителството продължава да взима мерки за развитието на животновъдството.

Нямам никакви съмнения, че след известно време ще се превърнем в страна, която се нарича нето износител, т.е. ние на практика няма да купуваме нищо, освен стоки, които се радват на специфично търсене, допълва Медведев.