Русия може да претендира за 10-15% от световния пазар на биологични продукти през следващите години. Това казва министърът на земеделието на страната Александър Такачев по време на форум за сигурност на храните, съобщиха от електронното издание Poultryworld.
 
„С въвеждането на първите органични стандарти в страната трябва да се стимулират доставките на месни продукти за износ, които вече се удвоиха спрямо миналата година до близо 170 000 тона, като почти 65% от тях е от домашни птици“, смята министърът.
 
Текачев прогнозира, че размерът на световния биологичен пазар трябва да се удвои през следващите 5 години от сегашните 100 млрд. до близо 200 млрд. долара, но Русия все още представлява само 0,2% от всички доставчици. Ако планът за сертифициране на министъра бъде успешен в бъдеще, Русия може да изнася биологично производство на стойност 20-30 млрд. долара годишно.
 
Министърът на земеделието се надява, че биологичните продукти ще могат да помогнат за популяризирането на руските хранителни продукти на световния пазар, тъй като той очаква, че общият износ на храни от страната трябва да достигне до 25 милиарда през 2020 г.
 
Според основната прогноза на министъра на земеделието към този момент износът на месо от домашни птици трябва да се повиши до 200 000 тона на година, в сравнение с 2016 - 150 000 тона.