Русия е на път за първи път да стане най-големият износител на пшеница в света, пише Файненшъл Таймс. Експертите прогнозират, че страната спокойно може да изпревари останалите претенденти. Предвижда се Русия да продаде на външните пазара близо 30 милиона тона пшеница. Миналогодишният лидер, по данни на Министерството на земеделието в САЩ, е бил Европейският съюз, заедно със САЩ. 
 
Черноморският регион, състоящ се от Русия, Украйна и Казахстан, се е превърнал в сила, контролираща международния пазар на пшеница. Сега значението на региона продължава да нараства, тъй като много африкански държави и страните от Персийския залив се отказват от американските и австралийските доставки на зърно и се насочват към руските такива. Освен от високия добив Русия е облагодетелствана и от по-ниските разходи за превоз на продукцията. Конкурентите на Русия сега са в незавидно положение и заради това че Евросъюзът, който бе лидер в експорта на пшеница миналата година, изостана много заради резкия спад на обемите на добив във Франция. Очаква се тази година от полетата да бъдат прибрани около 70 милиона тона зърно. 
 
Андрей Сизов, консултант в московската компания SovEcon обяснява добрата тазгодишна зърнена продукция като съвкупност от късмет, хубаво време и повишено използване на иновативните технологии в агро сектора. 
 
Ако късметът е бил на страната на руските фермери, френските производители обаче не могат да се похвалят със същото. Резкият спад на производството на пшеница се дължи на големите количества дъжд, които паднаха по време на ключови периоди от развитието на културите, пише още вестникът.