Последните скокове на цените и традиционните предизвикателства в селското стопанство в Румъния, към които спадат и ниските субсидии, провокират фермери да изоставят бизнеса си или да го преместят в съседна страна, пише Agrointel.

Концепция: Семейните ферми да са в центъра на хранителната трансформация

Наскоро животновъд от Марамуреш реши да затвори фермата си. Макар години наред да прехранва с нея семейството си, това вече не е възможно. Затова той пусна стопанството за продажба на цена 50 000 леи (почти 20 000 лв.)

Друг фермер пък ще премести добитъка си в Унгария, тъй като там субсидиите са по-високи.

Илие Чивер, животновъд от окръг Марамуреш, който отглежда животни повече от 25 години, е достигнал края на силите си и за да спаси фермата, е изправен пред радикалното решение.

Чивер отглежда крави и овце на няколко километра от Бая Маре, окръг Марамуреш. Животновъдът казва, че 18-те хектара пасища, които има, не са достатъчни за цялото стадо и фермата му не може да се справи с последните скокове на цените, към което се добавя и малката субсидия, която получава на глава животно.

Тъй като не може да се раздели с животните, Чивер ще ги премести в Унгария. Местен фермер му е подал ръка.

Имам 30 юници, 400 овце и 10 телета за угояване. Мъча се да правя сено, за да ги опазя. Един мой приятел унгарец ми каза: защо не дойдеш в Унгария, защото там субсидиите са си субсидии, земята си е земя. И сега правим документите да ги преместя до зимата, ако не успея - всичко отива в кланицата, казва Чивер.

Ако Бог ни помогне, след месец ще паса животните в Унгария, допълва той.

В момента в магазините в Румъния литърът мляко се продава за около 10 леи (3,95 лв.), а от животновъда в двора се купува за максимум 2 леи (0,79 лв.).

Не си струва да доиш кравите, по-добре е да отглеждаш телетата и да ги продадеш като пораснат, казва Чивер. Той е сред малкото останали животновъди в селото. Обширните поляни днес са пълни с тръни, а местните използват оборите за складове.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Студент в министерството ще решава земеделски проблеми

Има как да се реши проблемът с работната ръка

Костадинов за протеста: Ако не ни чуят, идваме с машините в София