Прогнозирахме, че два пъти ще се увеличи цената на самото производство на храни в България. Инфлацията при тях вече отива към 40%. Това заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН в ефира на Он Еър.

Борси: Появиха се заявки за покупка на слънчоглед на 1200,00 лв./тон

Той коментира и сериозните щети за земеделците от наводненията през последните дни. По думите му фермерите нямат съвременни бази за съхранение на продукцията, а условията са примитивни не само в засегнатите райони.

"Спасихме се от глад, защото хората си произвеждат в дворовете. Има глобален риск от продоволствена криза. Европа ще се спаси, глад няма да има, но ще има недостиг на продукти", констатира експертът като даде пример с реколтата от слънчоглед в Западна Европа. 

Земеделския производител как ще го спасим обаче, като неговото производство е два пъти по-скъпо”, допълни Боюклиев и отново припомни, че три пъти са поскъпнали азотните торове, от които зависи 30 на сто от реколтата.

По думите му у нас се е наблюдава стабилизиране на цената на олиото заради влизането на слънчоглед от Украйна в страната. 

"Трябва да сме солидарни с Украйна и да сме против войната, но това зърно идва от райони, които са радиоактивни. Цената на олиото обаче пак ще тръгне нагоре с около 50%. При захарта също се очаква поскъпване", съобщи той. 

Според експерта при кризи винаги се намаляват качеството и грамажа, а българинът и без това се храни с некачествена храна.  Доц. Огнян Боюклиев добави и възмущението си от факта, че 80% от плодовете и зеленчуците ни са вносни.