Над 20 младежи, които в момента следват в аграрните университети на страната, са кандидатствали да бъдат съветник в екипа на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Началото бе дадено в края на август, след което срокът бе удължен до 16 септември. 

Нова магистърска програма обучава агролидери

Очаква се името на избраника да стане ясно тази седмица и ведомството да го назначи, предава БНР. Той ще бъде пълноправен член на екипа на министъра и ще се включи в решаването на актуални въпроси в сектора.

Преди това обаче кандидатите трябва да споделят как биха се справили с един от двата проблемни казуса – защита на българските зърнопроизводители заради вноса на украинско зърно или кризата с дървата за огрев.

От ресорното министерство посочват, че изложението трябва да е кратко, идеите – ясно обосновани и реалистични. Допълнителни точки ще носят въвеждането на иновации, разкриването на работни места и включването на младежи и хора от уязвими групи.

И това не е всичко. Следва финално събеседване, на което потенциалните победители ще трябва да покажат своите лидерски качества, умения за преговори и работа в екип.