Министерство на земеделието и развитие на селските райони в Румъния плати за първи път вноската към Копа-Коджека, влиятелната Европейска организация на фермерите и техните кооперативи в ЕС. Това съобщи земеделският министър Адриан Орос в своя профил в социалните мрежи.

Копа-Коджека: “От фермата до трапезата” да се ревизира, ако не помага на фермерите

Копа-Коджека е една от най-големите и активни организации, които представляват интересите на своите членове в Брюксел, с най-висока представителност в селскостопанския сектор в Европа. Тя представлява 28 млн. фермери и техните семейства, както и около 38 000 кооперации.

“С членството ни в Копа-Коджека румънските фермери ще бъдат представени достойно на европейско ниво и ще могат да участват активно в действията при моделирането на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.”, пише още Орос.

Определено Румъния изпраща силно послание от името на своя земеделски сектор на европейско ниво. Страната показва, че е готова отговорно да поеме нещата в свои ръце, за да осигури една по-справедлива бъдеща ОСП за своите фермери. Общо четири румънски земеделски организации обединиха усилията си в браншова камара и с нея се присъединиха към Копа-Коджека.

България остава една от малкото европейски страни, които не членуват в престижната организация. Новината за присъединяването на Румъния вече предизвика първите реакции и коментари, но не от браншовите организации.

“Какво правим ние, кога ще дадете шанс на българските земеделски стопани от всички сектори на селското стопанство, малки и големи, в планински райони, биологични или не, да имат глас при вземане на решенията още в Брюксел, още докато се кове желязото? Защо не приемате на няколко пъти подадената ръка да направите своя земеделска камара/алианц/обединение, какво толкова има да делите, защо не успявате да надмогнете себе си в името на хората, които работят? Защо искате запазване на статуквото?”, коментира Светлана Боянова, председател на Институт за агростратегии и иновации (ИАИ), в своя профил в социалните мрежи и добавя:

“Мисля, че няма да успеем да се справим с новата ОСП и високите цели на Зелената сделка, докато нямаме стабилна единна база и обществено съгласие в нашия сектор, на което да стъпим. Докато не направите това, политиците ще определят вашето бъдеще, а не вие!”.

Към момента членове на Копа-Коджека са: Австрия, Белгия, Хърватска, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Унгария, Исландия, Италия, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Кралство Нидерландия, Полша, Португалия, Словакия, Словения, Испания и Швеция.

За първи път жена оглавява Копа-Коджека

Преди около 7 години отново беше повдигнат въпросът за това, защо България не членува в Копа-Коджека. Тогава като причина беше изтъкната високата членска вноска, която е от порядъка на 300 000 евро. Освен това обаче много фермери не бяха съгласни с редуцирането на преките плащания в настоящия програмен период, както и слагането на тавани, за които от Копа-Коджека настояваха.

Тъй като предимно България и Румъния разполагат със стопанства с мащаби от десетки и стотици хиляди декара обработваеми площи, налагането дори на принципен таван бръкна в джобовете на фермерите и се заговори, че Копа-Коджека е лобистка организация. Изглежда обаче, Румъния е превъзмогнала този "удар" и мисли за бъдещето на своя земеделски сектор, като иска да бъде деен участник в създаването на ОСП 2021-2027 г.

За Копа-Коджека

Копа-Коджека съществува от 1962 г. и вече 58 години България отсъства от нея – нито едно сдружение, асоциация, кооперация или алианц не членува в организацията. 

В края на 50-те години на миналото столетие Копа и Коджека са били две различни организации. Копа е регистрирана през 1958 г. и е защитавала интересите на земеделските производители. Коджека съществува от 1959 г. и в нея са се сдружавали кооперациите. След това двете мегаструктури се обединяват и стават още по-силни, събрани в едно – Копа-Коджека.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.