За ефекта от войната в Украйна се говори ежедневно, но не по-малко интересно е и поведението на отделните държави. Безспорно, по отношение на зърното Румъния е една от най-засегнатите държави, тъй като се намира в непосредствена близост до конфликта и се превърна в изходна врата за украинското зърно.

ГласувайтеКакви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

Последствията бяха пагубни за местните фермери, които трябва да се борят с неравностойната конкуренция от вноса. Нещо повече, пристанище Констанца забави собственият си износ, тъй като обслужваше украинско зърно.

В страната се проведоха множество протести, обсъждаха се различни варианти за укрепване на местния пазар, но когато дойде време за действие, управляващите заеха друга позиция.

Забраната за внос на украинско зърно в близките до конфликта страни, беше инициирана от пет страни, сред които и България, но Румъния предпочете да не се включва активно, за което впоследствие получи значителна част от европарите, дадени в помощ за последствията от войната. 

След руските атаки по украинските пристанища на Дунав, румънски търговци споделиха, че натискът върху тях е намалял, но не такова е мнението на външния министър Луминица-Теодора Одобеску, която в интервю за Politico каза, че „Румъния работи за намирането на повече начини за подпомагане на транспортирането на украинско зърно“.

Одобеску подчерта как Букурещ е положил усилия през последните месеци да засили транзита на украинско зърно през Румъния, включително чрез разширяване на капацитета в пристанищата и гранично-пропускателните пунктове. 

„Отнема време, за да се видят резултатите“, каза тя за усилията на румънското правителство да подкрепи алтернативния транзит на зърно, предприети с подкрепата на Европейската комисия.

Попитана дали Румъния ще подкрепи удължаване на забраната за внос от Украйна след 15 септември, тя каза: „Трябва да намерим правилния баланс. Има нужда да продължим подкрепата си за Украйна, като им помагаме да транзитира зърното си. Но също така е необходимо да се намерят и решения, за да се помогне финансово на фермерите в засегнатите региони“.

По отношение на търговията, в началото на седмицата цените на зърното с доставка до пристанище Констанца бяха: хлебна пшеница – 229 евро/тон, фуражна пшеница – 211 евро/тон, царевица – 204 евро/тон, ечемик – 179 евро/тон, слънчоглед – 419 долара/тон.

За да бъдете 100% информирани за зърнените пазари и да получавате актуална информация директно по имейл, направете безплатна регистрация в Агринайзър сега!