Според мен таванът по 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“сега е много висок и така представен (3 млн. евро с 50% субсидия), създава предпоставки за „нестандартни“ проекти. Това каза изпълнителният директор на Фонд Земеделие Румен Порожанов за 24 часа. Експертът добавя, че по негово мнение максимумът трябва да падне например на 2 млн. евро. 
 
По думите на Порожанов по подмярката има приоритетни култури, които на пръв поглед са такива, но създават предпоставки на „нестандартни“ проекти. Договарянето на проектите по 4.2 е по-трудно и по-бавно, защото самата Наредба е създала възможност за по-широко тълкуване на проекти, които са допустими като приоритетни, обяснява изпълнителният директор на ДФЗ.
[news]
 
„Например за брашно от кориандър, вино от ябълки, различни сокове. Те отговарят на наредбата и нормативно са допустими, но все пак създават въпросителни. Изпратихме 30-40 писма до бенефициенти, с които предстоят да бъдат подписани договори, че предвид спецификата на проекта Р-А ще направи пълни проверки през мониторинговия период, и то на място за използване по предназначение на инвестицията. Искам да си го знаят. И ако преценят, да се откажат навреме, за да може да се освободи бюджет“.
 
Към момента одобрените и подписани проекти по подмярка 4.2 са 142 за 175 млн. лв. субсидии. До сега има 12 отказани проекта със заявена помощ от 20 млн. лв., като причината за отказите е установено нарушение или недопустимост на инвестицията. 
 
„Имаме и 15 проекта с намалени точки, както и 4, които са оттеглени. В момента ни остават около 70 проекта. От тях 43 вече сме ги разгледали и пуснали уточнителни писма за втора или трета оферта. Има около 10 случая с хванати фалшиви или завишени оферти. Опитваме се да проверяваме по-скъпото оборудване. Имаме отказани специализирани транспортни средства, защото е кандидатствано например и с трите оферти за една марка. А нормалното е да се подадат за 3 различни камиона, а не за един. Искам да отбележа, че по 4.2 още от май започнахме много активна кореспонденция с производители и доставчици на оборудване най-вече извън страната за потвърждаване на оферти“, заключи Румен Порожанов.