Румъния планира да въведе строги ограничения върху правото на чужденци да притежават земеделски земи, с цел да защити местните стопани и производители. Това заяви румънският министър на земеделието Даниел Константин.

 

Лявоцентристкото правителство на премиера Виктор Понта или ще ограничи количеството хектари земеделска земя, които е позволено на чужди граждани да притежават в Румъния или ще настояват купувача да имат фермерски опит.

 

„Трябва да предприемем стъпки, за да защитим румънските фермери от европейските, които разполагат с повече средства", казва Даниел Константин.

 

„От друга гледна точка, румънското земеделие се нуждае от инвестиции, така ще работим и за създаването на подходящи условия за привличането на инвеститори", допълва румънският земеделски министър, цитиран от europe.bg.

 

Международните наблюдатели припомнят, че министър-председателят на Унгария Виктор Орбан наскоро обяви въвеждането на мерки, подобни на тези обявени от румънското правителство, за да попречи на чужденци да изкупуват земеделски земи.

 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!