Депутатите от румънския Парламент приеха на 8 юни 2016 г., с 293 гласа "за", проекта на Закон за изменение и допълнение на Закон 321/2009 относно храните и търговията с тях.


Законът изисква всички големи търговски вериги да имат на рафта най-малко 51% румънски продукти. Промените бяха приети от Камарата на депутатите с 293 гласа "за". За да влезе в сила, законът трябва да бъде обнародван от президента и публикуван в Държавен вестник.

 

Законопроектът гласи, че всички търговци - одобрени юридическите лица - са длъжни в категориите месо, яйца, плодове, зеленчуци, мед, млечни продукти и хляб на щандовете си да предлагат най-малко 51% стоки, които са произведени в Румъния.

 

Фермер.БГ припомня, че миналата година, в резултат на по-ниско ДДС имаше голям растеж на продажба и консумация на храни внесени от ЕС и трети страни по щандовете на търговски вериги като - Кауфланд, Карфур, Lidl, Metro и Auchan. Според официалните данни на DIGI24 всеки от тях е реализирал продажби за над един милиарда евро. В отзвук на приетите промени, техните директори заплашиха, че ще закрият веригите, ако се публикува закона.

 

Според депутати,обаче поне половината от продуктите, предлагани за продажба в тези вериги магазини трябва да са румънски. Освен това трябва да се намалят сроковете за плащане на стоката. Законът определя също "къса верига на доставките" като "верига за доставки с участието на ограничен брой оператори за сътрудничество и икономическо развитие на местно и регионално ниво и близки отношения между производители, преработватели и търговци" .