В Карловската долина няма достатъчно работна ръка за розобера, алармират производители от региона. Въпреки високата безработица, бюрата по труда не могат да осигурят берачи, защото тази година работниците поискали двойно по-високо заплащане, за да влязат в розовите масиви. Производителите вече се надпреварват с бонуси, за да наемат хора. Иван Чиков има 60 декара рози в село Климент. За да привлече берачи, е принуден да дава бонуси.
 
„Това, което даваме на работниците като бонуси е някаква закуска с кафе или безалкохолно. Когато се наложи да закъснеем след 11 часа, даваме и някакъв обяд – сандвич или нещо, което да може да ги подкрепи”, обясни пред Нова телевизия розопроизводителят Иван Чиков.
 
За да прибере реколтата, Иван търси работници чак от Троян и Пазарджик. Готов е да поеме и пътните им. Надницата на берачите тази година е 70 стотинки за килограм набран цвят, което е с 10 стотинки повече от миналата година.
 
Цветан изкарва по 20 лева на ден от брането на рози. Така издържа семейството си, което е с две малки деца.
 
„С тези пари отиваме купуваме ядене. За нищо не стигат”, казва берачът на рози Цветан Димитров. „Да изкараме колкото за прехраната. Безрабтони хора. Да изкараме 5-10 лева. Колкото да оцелеем. Борба за живот”, споделя берачът на рози Росен Иванов.
 
Сезонните работници обаче не иска да подписва трудов договор. Предпочита да работи нелегално и да получава пари на ръка.
 
С 10 дни по-късно започна тази година прибирането на розовия цвят. Основната причина за това е по-влажната и по-студената пролет. „Тази година очакваме  30%  по-малко реколта за съжаление, защото самата година е наистина по-лоша специално за розовия цвят”, казва розопроизводителят Иван Чиков.
 
Заради по-ниските добови тази година, изкупната цена на килограм рози стигна 2.80, а на световните борси килограм розово масло се търгува за рекордните 7 000 евро.
 
Очаква се тази година България да изнесе около 2 тона розово масло за Германия, Франция и Швейцария. За да се получи само един литър розово масло са необходими цели 3 тона розов цвят.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!