Феликс Швенк е млекопроизводител от Германия. Той се грижи за 250 крави всекидневно. В своя блог той споделя дневната си рутина за доене и технологията, която използва.

Животновъди, ще се справите ли с реализацията по обвързаната подкрепа?

“От около пет години доим нашите 250 крави в закрита ротационна доилна зала. Тя разполага с 36 места. Нашата зала е оборудвана с автоматично отстраняване на доилното оборудване, измерване на количеството и проводимостта на млякото. Нужни са ни между 2 и 3 часа на ден, за да издоим нашите крави и да почистим доилната зала”, обяснява Швенк.

Преди да се сдобие с новото си оборудване, нещата в неговата ферма изглеждат по-различно - ферма с 200 крави, чието издояване е коствало около 8 часа на ден. Тогава оборудването в доилната зала е било тип рибена кост. 

Швенк отговаря на въпроса защо ротационна доилна зала, а не робот - нещо изключително популярно в Германия.

“Целта ни беше да издоим възможно най-много крави за кратко време. Тъй като ние сме изцяло семеен бизнес, искахме да намалим максимално времето за доене. Това ни гарантира повече време за други дейности във фермата и разбира се, време за нас самите”, споделя 20-годишният фермер.

Ето и основните причини, които Швенк смята за позитив при ротационната доилна зала:
- По всяко време можем да издоим повече или по-малко крави - всичко зависи от нашите предпочитания, това ни прави гъвкави;
- За разлика от робота, който е постоянно зает с доенето - 24 часа/7 дни в седмицата, ние сме готови с този процес са около 2-3 часа на ден!;
- Можем да имаме фиксирана рутина.

© снимка www.hofheld.de

“Разбира се, трябва да се има и предвид големината на стадото. За размерите на нашето стопанство, ни обясниха, че ще са ни нужни около 4-5 работни роботни станции. Ако на фермер с по-малки размери ще му свършат работа 1-2 работни станции, тогава може би има смисъл. Колкото повече обаче е роботизираната работа, толкова повече смущения и неизправности могат да последват. Доилната станция ти дава ефективност и самостоятелност. Това е голямо предимство особено в пиковите моменти, например по време на жътва”, споделя младият фермер.

Време за доене
След като изяснихме нашите причини, време е за доене! За целта първо водим всичките си крави в голяма чакалня пред въртележката. Вкарваме кравите в двора за зареждане. Правим това сутрин и вечер.

След това пръскаме въртележката с дъждовна вода - която събираме в казанче. Мокрим залата наистина много. Това улеснява почистването за нас. Малко по малко всяка крава влиза самостоятелно в платформата. След това почистваме вимето с парцал, който използваме само веднъж - отделна кърпа за всяка крава. След всяко доене почистваме кърпите в пералнята.

Следва стимулиране на вимето. Тази задача винаги се изпълнява от човека, който стои в началото на доилната зала. Вторият ангажиран с доенето се грижи за закрепването на клъстера за доене след установеното време, което е около една минута (6 до 7 крави на разстояние от първия човек).

След като кравата завърти една цяла обиколка, обикновено е готова и напуска платформата в посока към масата за хранене.