Процедурата по оценка на риска, проведена миналата година от испанското министерство на земеделието, риболова и храните, показва, че опасността от възникване на епидемия от африканска чума по свинете (АЧС) в страната е умерена, но с тенденция да расте. Този извод бе представен в официален доклад, публикуван от властите, информира списанието Agroinformacion.

5 нови случая на АЧС в Полша

В доклада фермерите са посъветвани да вземат мерки, за да понижат риска от поява на заболяването в стопанствата.

Свиневъдите е желателно да провеждат наблюдение над животните за ранни признаци на болестта и да сътрудничат тясно с официалните ветеринарни служби.

През 2017 г. инспекциите в страната са направили проверки в 2470 стопанства – с 337 повече, отколкото година по-рано. Били са анализирани близо 93 000 проби.

В документа също така е представена ситуацията със случаите на АЧС, регистрирани в Източна и Централна Европа. Дават се препоръки на ловци относно мерките за биозащита, които трябва да се спазват.

През юни с помощта на компютърно моделиране бе прогнозирано разпространението на вируса в Централна и Източна Европа. Експериментът показа, че болестта е напълно вероятно да проникне в Германия. Прогнозата е представена от полския Институт за междудисциплинарни изследвания във Вроцлав.

Според изследователите АЧС ще проникне в Германия през следващите 4 години.