Минимум 10 млн. евро ще бъде глобата за закононарушителите, неспазващи критериите за нелоялни практики. Това гласува днес Европейския парламент (ЕП) в Брюксел.
 
 
След настояване от страна на ЕП, Еврокомисията предложи законодателни изменения за прекратяване на двойния стандарт. С влизането им в сила ще се сложи край на двойния стандарт в ЕС. 
 
С тези промени ще се сложи край на спекулациите относно двойния стандарт спрямо България и другите страни от Централна и Източна Европа, коментират евродепутати.
 
Въпреки големия отпор, в крайна сметка, двойният стандарт ще бъде включен в черния списък на ЕС като нелоялна и наказуема практика. 
 
Първоначално ЕК обмисляше да глобява само с 4% от годишния оборот нарушителите. ЕП обаче поиска глобата да е поне 10 млн. евро или 4% от годишния оборот за предходната финансова година, като от нарушителите ще се плаща по-голямата от двете суми, при установяване на двоен стандарт.
 
„Това означава, че както в България е забранено използването на продукти с ГМО в бебешките храни, а търговец пласира детски  продукт с ГМО царевица, глобата ще е минимум 10 млн. евро и с тези пари ще трябва да се създаде фонд за компенсации“, обясняват експерти.