Сърбите продължават активно да завоюват световния пазар на замразени малини. Само през 2018 г. страната е увеличила доставките на тази продукция с 9%. При това анализатори подчертават, че резултатите от 2018 г. сочат, че западната ни съседка е изнесла рекордно количество замразени малини за целия период на мониторинг, информира EastFruit.

Цената на малината на световния пазар стремително пада

Съгласно последните отчети на International Trade Center (ITC) през миналата година Сърбия е изнесла 135 хил. тона малини, което е с 9% повече, сравнено с 2017 г. Превишава с 1/3 средния показател за последните 10 години. Година по-рано тази страна реализира на външния пазар 124 хил. тона замразени малини.

Основно ягодата се реализира на пазарите в Германия и Франция. Техният дял е съответно 30% и 17% от общия експортен обем. В тройката лидери влиза и Великобритания. При това си струва да отбележим, че през 2018 г. Сърбия съществено е увеличила своето присъствие на пазара на Обединеното кралство. Така, ако през 2017 г. обемът на доставките във Великобритания е възлизал на 6,5 хил. тона, то година по-късно износът се е увеличил до 9,3 хил. тона.

Въпреки ръста на доставките в натурално изражение, печалбата от износа леко се е понижила.

Спадът на износа в парично изражение е бил напълно очакван, тъй като във всички водещи страни-производители миналата година е било налице съществено увеличение на общата реколта от малини, коментира ситуацията Мария Лакеева, анализатор.

Като резултат съществено се е изострила конкуренцията не само от страна на полските износители, но и от компании в Чили и Босна и Херцеговина.