Сериозни поражения върху трайните насаждения в Североизточна България са нанесли късните слани и майските градушки, съобщи за Фермер.БГ Люляна Събева от Опитна станция по кайсия и земеделие (ОСКЗ) – Силистра.

 

„Кайсиевите насаждения в района на Тутракан, например, пострадаха много сериозно от късните слани. Тогава дръвчетата бяха във фаза цъфтеж и завръз. Допълнително в отделни землища на региона паднаха много сериозни градушки в началото на месец май, което доведе до значителни повреди по насажденията“, коментира Събева.

 

Все още не е ясно колко от трайните насаждения в Силитренско и в каква степен са пострадали, тъй като не са приключили проверките на комисиите за оценка на щетите. По думите на Събева, настъпилите събития не застрашават плодовата реколта като цяло.

 

„И сланите, и градушката, са събития, които настъпват в микрорайони, тоест не става въпрос за тотално проваляне на реколта 2014 в Силистренско. На местата, където падна градушка, положението е сериозно, защото насажденията вече са във фаза нарастване на плодовете, което обуславя по-големите щети по тях“, обясни Събева. Тя уточни, че поражения има не само по кайсиите, а и по ябълките, крушите, сливите и черешите.

 

„При климатични аномалии през пролетта най-сериозни са пораженията при отделни ранни сортове. Такава е ситуацията с ранозреещи сортове кайсии като „Аврора“, „Харкод“, „Кишиневска“, „Унгарска“ - те просто измръзнаха още на цвят и завръз. При някои от тях наистина реколта тази година няма да има, но такъв извод не може да се прави за цялата реколта от плодове в региона“, допълни Събева.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!