Франция възнамерява  да  удвои площта на обработваемата земя за биологичното земеделие до 2017 г. и по този начин да отговори на нарастващото потребителско търсене на храни от местно производство, заяви френския земеделския министър Стефан Льо Фол.

 

Франция заема най-големият дял в селскостопанското производство на Европейския съюз и отчита бърз темп на развитие на  биологичното земеделие . Затова страната взема решение да не остава празна значима пазарна ниша. Земеделската земя за био-производство във Франция представлява 1.0 милиона хектара или 3,7% от обработваемата земя към края на 2012 година.

 

Двойното увеличение на площите за биоземеделие ще бъде обвързано и с действия за насърчаването на научните изследвания и обучение в техники за отглеждане, което трябва да доведе до засилване на количествата и разнообразието от биологични храни в магазините, заяви още френския аграрен министър предава Agri.EU.

 

"Целта ни е да развиваме биоземеделието по такъв начин, че да увеличи обема при поддържане на нивото на качеството," каза той пред репортери при представянето на националния план за биологичното земеделие.

 

Пазарът на биологични храни във Франция е на стойност € 4.17 милиарда ($ 5.40 млрд.) през миналата година, според данни на агенцията, която насърчава развитието на сектора. Икономически спад все пак забавя растежа от двуцифрени нива в предишни години, но през 2012 продажбите са все пак значителни и много задоволителни.

 

Правителството планира да увеличи субсидиите за биологичните производители на 160 милиона евро средногодишно през периода 2014-2020 г., в сравнение с 90 милиона евро миналата година, а броя на биопроизводителите да нарастне от регистрираните 25 000 в момента.

 

Вносните био-храни съставляват около 25 процента от търсенето през миналата година, което е спад от 32% през 2011 г., сочат данни на Френската агенция за органични храни. Био-производството продължава да бъде предизвикателство и да дава високи добиви и печеливши пазарни цени в сравнение с конвенционалното зърно, плодове и зеленчуци.

 

За да гарантира пазара на биологичната продукция, правителството иска доставчиците на храни за обектите в институциите да включват в менютата и доставките задължително 20% местно производство био-продукти. Това за пореден път показва ролята на държавата в подкрепата на селското стопанство.

 

През изминалата седмица стана ясно, че сериозна държавна подкрепа за друг рисков отрасъл - производството на краве мляко, ще реализира Швеция, като осигури допълнителни 40% субсидии за фермерите с млечни крави.

 

Остава българските управници да се замислят и да се опитат да взаимстват поне малка част от примера, който дават за пореден път развитите западни страни.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!