Директорите на поне 10 училища в Сливен и Ямбол сигнализираха за доставка на мухлясал кашкавал, информира OFFNews. 
 
 
Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен е извършила проверка на място и е взела мерки. Проблемните опаковки са били подменени, но фирмата доставчик на некачествения продукт не може да бъде санкционирана, тъй като се намира в Хасково.
 
На етикета на доставения кашкавал е отбелязано, че партидата е произведена на 08.05.2018 г., а срокът на годност е до 24.06.2019 г. Според БДС обаче той не трябва да надвишава 10 месеца. Потърсен за коментар, собственикът на фирмата доставчик посочва, че „една година не е 365 дена от гледна точка на Закона за храните“, цитиран от OFFNews.
 
Схемата „Училищно мляко“ тепърва заработи, след като министър Румен Порожанов пренаписа наредбата за прилагането й три пъти в последните шест месеца. Директорите на някои учебни заведения обаче не са съгласни с тазгодишните промени в програмата. Те дори пращат жалби до Държавен фонд „Земеделие“, с които изразяват несъгласието си да работят с фирма, служебно избрана от държавната институция. 
 
Трикратната промяна на наредбата това лято наложи условия, на които могат да отговорят едва 1–2 фирми в България, коментира Величка Николова, директор на столичното 144 СУ, което се отказа от програмата в началото на октомври.
 
Функциите на директорите да следят за качеството на млечните продукти по схема „Училищно мляко“ и да сигнализират за нередности ще бъдат прехвърлени на трето лице, предвижда нова проектонаредба на МЗХГ. Тя гласи, че доставчикът и ръководителят ще сключват договор с трето лице, което ще бъде отговорно да приеме, провери, съхрани и раздаде продуктите на децата.