Досъдебно производство е образувано срещу управителя на държавното дружество подчинено на МЗХ "Напотелни системи" във Варна Ивайло Комитов, показа проверка на Фермер.БГ. Поводът за това е, че има основателни съмнения, както твърдят разследващите, лицето да е изготвило докумет с невярно съдържание. Става дума за диплома за висше образование - бакалавърска степен "издадена" от Варненския свободен университет "Черноризец храбър".

Районната прокуратура в морската столица е започнала разследване след сигнал на Икономическия университет. Според тях миналата година Комитов е кандидатствал за магистърска програма по специалността „Икономика на строителството” в Икономически университет - Варна, а представената диплома от Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” за завършена бакалавърска степен се е сторила твърде съмнителна на учебния отдел на ВУЗ-а. Тогава оттам поръчали справка в Свободния университет. Оказало се, че под факултетния номер на дипломата на Ивайло Комитов фигурира друго име. Съмненията са и около цялостното оформление на документа.

Близки до разследването съобщиха за Фермер.БГ, че ректорът на икономическото висше училище е сигнализирал прокуратурата в края на Май тази година. Няколко дни след това е образувано досъдебно производство срещу Комитов по чл. 316 във връзка с чл. 308 ал. 2 от НК, за това, че е представил документ /диплома за висше образование/ с невярно съдържание . В момента срещу него се води разследване, но той още не е привлечен като обвиняем. Проведени са разпити на много лица, от които са събрани показания даващи повод за образуването на дело.

Назначена е графологическа експертиза и всеки момент се очаква екип от специалисти да даде своето заключително становище. По предварителна информация, специалистите са единодушни, че представеният документ е фалшив. До приключване на делото има още около два месеца, след което предстои влизането му в съдебна зала.

Потърсени за коментар, от ръководството на държавното дружество "Напоителни системи", което е подчинено на МЗХ, казаха, че за длъжността на управител на клон не се изисква висше образование. Ивайло Комитов все още е на работа, докато компетентните власти не докажат, че той е в нарушение на закона. Мъжът е назначен като управител на морския клон на 03.02.2010 г., с диплома за завършено средно образование серия А 89/ №017710 от СПТУ по корабостроене „Ст. Павлов”. До тогава той е собственик и управител на фабрика за алуминиева дограма в града.

Към момента, „Напоителни системи” ЕАД, клон Варна има реализиран 550 % ръст при изпълнение на основните дейности на Дружеството, в сравнение с данните за същия период на 2009 година. Пред Фермер.БГ Комитов заяви, че това е атака срещу него и извършва проверка на неизгодни за държавата договори, а събраните материали съвсем скоро ще предаде на прокуратурата. По отношение на дипломата подчерта, че никога не е кандидатствал и не е поръчвал такъв документ.

"Не знам защо съм разследван. От прокуратурата ме викаха за разпит и аз им оказвам пълно съдействие. Мога да кажа, че не съм подавал фалшива диплома. Не съм бил и студент на Варненския свободен университет. Кандидатствал съм за работа с дипломата си за завършено средно образование.Защо не ме питате как управлявам клона?", бяха думите на Комитов. Той каза още, че е изумен от случилото се и няма обяснение как документ с неговото име може да попадне в деловоството на университета. 39-годишният шеф призна, че откакто управлява дружеството е развалил три договора с фирми, според него неизгодни, а сега се кани да прекрати още пет.

"Обидни са ми атаките, които се проведоха срещу мен. Може би се досещам..., но продължавам в тази посока. Неизгодните договори ще бъдат прекратени. Служителите не бяха получавали заплати от месеци, бяха сложени на договори по 4 часа. За 10 месеца вдигнах клона на крака, тъй като беше в лошо състояние и с над 200 хил.лв. дългове. Смятам, че добре съм управлявал клона, какво като съм със средно образование. Да се засрамят тези с висше, а пък не са направили и толкова", каза в заключение клиентът на прокуратурата.

Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!