Близо 40 хил. дка със земеделски култури са пострадали от градушката и проливните дъждове, които се изписаха в района на Ловеч през последните дни. Това съобщи Дияна Рускова от Областна дирекция по земеделие, предаде БТА.
 
По думите й до момента са подадени 30 заявление от пострадали стопани. Техните щети се оценяват от четири комисии, които продължават да обхождат терените. 
 
Най-засегната е реколтата в селата Драгана, Пещерна, Торос, Дерманци, Летница, Александрово и Дойренци. „Това, което видяхме, са тотални щети, на 100%“, разказва Рускова. Унищожени са предимно площи с царевица, слънчоглед и пшеница. Засегнати са и трайни насаждения с ягоди, къпини и малини.
 
Експертът припомня, че стопаните, чиято реколта е тотално погубена, ще бъдат обезщетени, а останалите ще получат констативен протокол, с който ще могат да оправдаят разходите през НАП. „От три години Ловеч винаги е бил засегнат от градушки, но сега щетите са големи“, допълни тя.
 
снимка: Христо Цветанов
 
В Черноморските общини, които също бяха ударени от градушка преди два дни, няма много пострадали земеделски площи, успокои стопаните областният управител на Варненска област – Стоян Пасев. Според него проблеми се очакват само с поражения в домашните стопанства.
 
По думите му най-тежко е положението в село Юнец, община Долни Чифлик. Няма много засегнати земеделски производители, тъй като те са съсредоточени главно с общините Суворово и Вълчи дол, уточни той.
 
До момента не са постъпвали сигнали за щети по земеделска продукция в Шуменско, заяви Димитър Върбанов от Областна дирекция „Земеделие“, предаде Shum.bg.
 
Синоптиците от шуменската хидрометеорологична станция определят като слаба градушката преди два дни, която валя в Нови пазар и Шумен. „Рано е да се каже дали тя е нанесла щети по земеделската продукция. Стопаните тепърва ще оглеждат засетите площи“, уточнява Върбанов.
 
Природната стихия не подмина и Търговищко. Най-пострадали са дворове и ниви в град Антоново и селата Черни бряг, Зелино и Моравица. Ледените топчета са били с големината на орех и за около 20 минути са образували покривка с дебелина една педя. По думите на кмета Хайредин Мехмедов сериозни поражения има върху масивите с пшеница и царевица.