ДФЗ ще отпусне близо 4 млн. лв. за извънреден de minimis на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя. В момента се пишат условията за допустимост, а самият прием най-вероятно ще бъде чак през месец януари догодина. Това съобщи за Агри.БГ Димитричка Търпанова – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Животновъди, тече допълнителен прием по de minimis

„Вече започнаха директните плащания за Кампания 2020. От това, което сме говорили с министерството на земеделието, най-вероятно ще пуснат втория прием през януари. Ако има някаква възможност – може и през декември, но първо се бърза да се направят масовите плащания“, обясни браншовикът. 

По-важно е обаче кои земеделски производители ще бъдат допустими. На първо място, това са стопанствата с изцяло 100% пропаднали площи, които не са били заявени за обвързано подпомагане.

„За нас беше голям жест от страна на Министерството да даде възможност на тези хора да бъдат допустими. Например в Силистренско има много изцяло пропаднали стопанства с общо над 5 000 дка изгубени на 100% площи “, посочва Търпанова.

Ще се даде възможност за държавна помощ да кандидатстват и стопанства, които по една или друга причина са сменили собствеността или правното основание.

„Например миналата година градината я чертае бащата, който я прехвърля на сина си, който пък я чертае през 2020 г. Ще се даде възможност и на тези стопанства, които от ЕТ са станали ООД или от ЗП – ЕООД. Важното е градината да е плододаваща и да е чертана за обвързано подпомагане и тази, и миналата година“, уточни овощарят.  

Производители, които обаче чертаят за първа година по схемата за обвързано подпомагане, отново няма да бъдат допустими кандидати, допълни Търпанова.