Два нови случая на заразени от бруцелоза са регистрирани в община Рила. Това каза пред Радио ‘‘Фокус’’ - Кюстендил Гергана Светославова, пресаташе на Областна управа- Кюстендил. Първият случай е в Рила, а вторият в село Смочево, като заразеният е от град Дупница.

 

С това общия брой на заразените става 30. Продължава вземането на проби от хора, които биха могли да бъдат в риск, консумирали необработени млечни продукти или в обкръжение на заразените. 

 

Междувременно областният управител на Русе Стефко Буджиев е направил предложение Регионалната дирекция "Гранична полиция" да получи пълен набор от документи, за да се следи трансграничния превоз на живи животни и да не бъде допуснато разпространението на заболяването. Това съобщиха от областната администрация по повод случая с бруцелоза в плевенското село Ракита.

 

При областния управител на Русе е преминала работна среща, свързана с определяни на мерки във връзка с опасността от бруцелоза, разпространена поради нерегламентирано превозване на животни. Уточнено е, че всички животновъди са задължени да идентифицират животните и да спазват всички забрани от закона. Движението на животни на територията на страната да се извършва единствено чрез лицензиран превоз, като лицензът се издава по заявка от Българската агенция по безопасност на храните.

 

В момента заболели животни има на територията на Плевенска област и е изключително важно да се спазва стриктно регламента с транспортиране на животни, за да не се допусне заболяването да бъде пренесено в Русенска област, е заключението от работната среща.  


 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!