В началото на годината слънчогледът се изкупуваше за 1500-1600 лв./тон. През март дойде пикът от 2000 лв./тон, докато сега цената падна до 1100 лв./тон. Фактор е дъмпинговият внос на украински слънчоглед, който се изкупува на 400-500 лв./тон, коментират родни производители.

В Добруджа започна жътвата на ечемик

„Този внос е нелегален и нашите управляващи си затварят очите, за да намалят цената на олиото, но така убиват родното производство“, смята Пеньо Тодоров, който обработва 12 000 дка в Старозагорско.

По думите на неговия колега Радослав Христов български слънчоглед на склад все още има именно заради влизането на украинска стока в ЕС. Въпросът е обаче под каква форма се осъществява вносът, плаща ли се мито, гласувани ли са коридори в ЕС. Със сигурност има хаос, който трябва да бъде овладян. Опасенията са, че същото може да се получи и с пшеницата. 

„В момента балансът е нарушен заради войната в Украйна. Никой досега не е произвеждал и търгувал в условия на война. Но ако с пшеницата се случи това, което се случва със слънчогледа, ще има масови фалити на земеделски производители. Държавата трябва да се намеси“, категоричен е председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

Читатели на Агри.БГ също сигнализират за пътища в Североизточна България, задръстени с украински тирове. Шлеповете, които чакат на пристанището в Русе, също са с украинско зърно. В склад до „Нефтохим“ – Бургас, имало „повече украински тирове отколкото китайци в Пекин“. 

„Внася се продукция, която е неконкурентна на българската. Кой ще защити местното зърнопроизводство? След като ЕС толкова много иска да помогне, защо не субсидира извънредно всеки декар от нашето производство? В изключително неравнопоставено положение се намират малки и средни земеделски стопани поради безмитния внос на украинско зърно“, заключава читател на Агри.БГ.

Земеделският министър обеща, че всичко, което е в техните правомощия като проверки, ще бъде направено. Останалото обаче трябва да се свърши от Министерството на финансите и най-вече от Агенция „Митници“.

„Когато има голямо предлагане, цената ще падне. Държавата може да се намеси, ако желае. А тя няма да желае, защото ЕС прие решение, с което задължава всички държави членки да приемат украинското зърно и това ще свали цените в цяла Европа“, прогнозира производител от Пловдивско.